сряда, март 25, 2009

Beirut опустошиха всичко детско в мен...


Защо винаги, когато напълня плеъра си с непозната музика, винаги излиза нова и нова? Това се питам от няколко часа.

Всичко започна преди седмица, когато се захванах да правя видеото от предния ми пост. Търсейки подходяща песен се разрових из африканските изпълнители и открих топлата вода в лицето на The Mahotella Queens.


Намерих няколко албума на афро групи, като един от тях ми хареса страшно много - Induku Zethu (това и да искам няма да мога да го прочета правилно, да не говорим за спелуването на български).

Той е на Ladysmith Black Mambazo, води се първият им такъв, издаден през далечната 1984 година.

Днес, докато им се радвах през дългия път към работата си дадох сметка, че това е "радиото", което искам.

т.е. Когато слушам радио, това, което ме държи на дадена честота е изненадата! Най-вероятно за това продължавам да слушам Хоризонт за поредна година. Само те могат да ме изненадат с песен, която не съм чувала. Просто базата им е огромна, за което винаги съм им завиждала.

Отклоних се.

Та... Тъкмо се радвах, че ще обогатя музикалните си познания с малко африканска музика и докато си правех следобедни планове какво ще слушам на връщане към вкъщи, колегата ми изскочи с някакъв концерт на Dead Can Dance. Припомних си колко много им се радвах "на младини" и ми стана мило.

После ме зариби с някакви блогове на хора, които пускат много ненормална музика и едно име ми се стори познато:

Асоциацията е за нещо страшно, опустошително... И наистина е такова, но по малко по-различен начин.

Като истински Тома Неверни веднага намерих информация за групата от 2 източника (навик, няма как). Ставаше ми все по-интересно и все по-интересно... Пуснах няколко клипа във фейсбуук, но и тогава не ми мина.

Та реших да ги разпространя и тук. Те са моята нова музикална любов и много съжалявам, че съм ги открила цели 3 години по-късно. От толкова време съществуват, но за тяхна радост на американския музикален пазар не са непознато име.

А това ме подсеща за още нещо, за което си говорехме с колегата днес:

Знаете ли, че вазелина за устни (този, който е под формата на червило) вече е на 100 години? До преди 10-15 години в България думата "вазелин" се асоциираше с ето това:


Странна работа. Хубаво е човек да открива по нещо ново всеки ден. Моето ново откритие са Beirut!

Вижте за какви симпатяги става дума!