понеделник, януари 30, 2012

Представи си...

Представи си свят в който не можеш да гледаш виеоклип на любима банда в интернет, само защото не са уредени неговите авторски права в твоята страна.

Представи си свят, в който може да те задържат като "абсолютен престъпник" само защото на плеъра ти има песен с неуредени авторски права. (Тази песен дори може да ти е подарена от нейния автор, но ти няма как да докажеш това!)

Представи си свят, в който Google не намира това, което е намирал до вчера.

Представи си свят, в който понятията "безплатен софтуер" и "open source software" не съществуват.

Представи си свят, в който всяко твое влизане в интернет се следи под лупа. Първо от доставчика ти и след това от силовите държавни структури.

Представи си свят, в който фармацефтичната индустрия е спряла своето развитие и незнайно защо - всичко се лекува с аспирин. При това неуспешно.

Всъщност, това са малка част от нещата, които ACTA "ще защитава". А ние с теб сме много близо  до това прекрасно и светло бъдеще, защото само преди няколко дни, докато медиите в България се забавляваха с поредния случай на "полицейско насилие" и ужаса от предстоящите студове, в далечно Токио представителите на България и още 21 страни подписаха слепешката това споразумение. 

Anti-Counterfeiting Trade Agreement/Търговското споразумение за борба с фалшифицирането  (ACTA) е още по-страшна международна спогодба от това, което се канеха да приемат в Америка под абревиатурите SOPA и PIPA.

Или, описано в картинки - международната спогодба, която на 26 януари 2012 г. България подписа, изглежда так:



А сега си представи какво точно се крие под противните черни линии:





Единствената причина, поради която можеш да прочетеш този пост е факта, че го пиша преди ACTA да е в сила. Пиша го и няколко дни след като докладчикът Kader Arif подаде оставка и обоснова достойно постъпката си, наричайки ACTA "маскарад", в който той не иска да участва повече.