вторник, февруари 28, 2012

Пред шопския хумор, ACTA не важи!

Всички много добре знаем колко забавно и бездънно е народното ни творчество. Днес няколко песни, позабравени или малко известни, искрено ме развеселиха. Оправиха ми настроението, а и накараха слънцето да изгрее. Напук на снега, който вали в момента.

На първо място предлагам да чуеш "Две невести ихтиманки" (пускам я като линк, защото не я намерих на друго място). Песента, както повечето народни песни, е поучителна и показва как българите "от старо време" са лекували бесовете на своите жени. 

Второто ми предложение носи заглавието "Леле Свашке"
Тук сваките кротко си хортуват за това кой от младите е по-работлив и по-хубав. На финала двете стигат до извода, че младите нямат кусури и се прегръщат приятелски.


"Играли Баби" засяга топлите отношения между снаха и свекърва. По стара българска традиция песента възпява приемствеността между двете в домашните задължения. "Играли Баби" има и извод. В него става ясно, че няма нищо по-полезно за старите кости на бабите от едно кръшно селско шопско хоро по ладовина.

 


"Попадия оро води", за мен лично е истински шедьовър от трънско! В нея, главната героиня - попадията, е възпята според дълбоките християнски традиции. Изводът от песента е, че в какъвто и вид да е попадията и както и да прикляка на хорото - тя показва всичката добродетел на църковната институция.