понеделник, юли 16, 2012

А какво ще стане...

Какво ли ще стане с всички алчни компании, когато загубят талантливите си музиканти?

Това се питам в 1 часа през ноща - само няколко часа след като светът се раздели с басиста от студиата на Motown Bob Babbitt и клавиристът нечовек Jon Lord?

В краткосрочен план ще им скочат продажбите и ще генерират приходи/печалби каквито от доста години не са правили. В дългосрочен план ще продават права, докато пазара не ги изрита и не фалират. 

Защо ли?

Защото Andreea Banica няма как да издаде 10-12-15 албума, които да продават десетки хиляди копия всяка година в продължение на 30-40 години. И защото такива като нея са милиони, а такива като Adele се броят на пръстите на едната ми ръка. 

И колкото и закони, лобита и права да измисляте, след 30 години децата отново ще знаят кои са Deep Purple, The Funk Brothers, Bob Babbitt и Jon Lord, а до тях ще поставят Adele, Mark Ronson, Amy Winehouse и не на последно място Jack White (който е най-популярното лице на бунта в музиката с дата 17 юли 2012 г.)

Тогава музиката ще продължава да се приема като изкуство. Искрено се надявам и се моля тя да е даже повече изкуство, отколкото е днес.