понеделник, юли 12, 2010

Аз съм нацист, мамо. Нацист, още патриот!

Изпитвам истинско неудобство да пиша за това. Защото, от една страна има няколко жертви на българо-ромски сблъсъци от последните дни и от друга - твърде голямо напрежение в интернет по повод тези сблъсъци.

Ромският въпрос не е шега работа
и всеки, който си мисли, че с лека ръка той ще се реши е в грешка.

Напрежението започна от едно нелепо убийство в махалата. Последва протест с откровени нацистки изказвания и незнайно защо - искането на оставката на Цецка Цачева.

Няколко дни по-късно форумите се напълниха с лозунги, горчиво напомнящи за най-грозното събитие в световната история.

Последва стрелба по роми, заради убито куче.

Тази сутрин, в новините в 7 излезе поредната "бомба": "Възрастен мъж е пребит от роми в автобус, след като им направил забележка да не пушат в автобуса".

Заговори се за гражданска война. При това от сополанковци, които никога не са държали по-сериозно оръжие от воден пистолет.

Определено вече е модерно да се говори за българо-ромския конфликт.

Само преди 5 години във Франция
изгоряха почти 10 000 автомобила и бяха арестувани около 3000 души. Много страни в Европа пламнаха по подобен начин. Къде "по-успешно", къде не.

Живеем в България. Страна, граничеща със Сърбия
, която също доста скоро преживя едно брутално клане, невиждано за мирните години след Втората Световна война.

И вместо да си вземем поука от бивша Югославия, събитията във Франция и ако щем - от конфликта на Израел и Палестина - ние желаем за себе си и близките си гражданска война? Толкова ли сме късопаметни, наистина?

Честно казано не виждам разлика, дали насилниците над пенсионера в автобуса са роми, футболни фенове или пък неориентирани нацистчета на по 16-18 години.

Защото всичи те са с първосигнална нервна система.