понеделник, юли 12, 2010

Аз съм нацист, мамо. Нацист, още патриот!

Изпитвам истинско неудобство да пиша за това. Защото, от една страна има няколко жертви на българо-ромски сблъсъци от последните дни и от друга - твърде голямо напрежение в интернет по повод тези сблъсъци.

Ромският въпрос не е шега работа
и всеки, който си мисли, че с лека ръка той ще се реши е в грешка.

Напрежението започна от едно нелепо убийство в махалата. Последва протест с откровени нацистки изказвания и незнайно защо - искането на оставката на Цецка Цачева.

Няколко дни по-късно форумите се напълниха с лозунги, горчиво напомнящи за най-грозното събитие в световната история.

Последва стрелба по роми, заради убито куче.

Тази сутрин, в новините в 7 излезе поредната "бомба": "Възрастен мъж е пребит от роми в автобус, след като им направил забележка да не пушат в автобуса".

Заговори се за гражданска война. При това от сополанковци, които никога не са държали по-сериозно оръжие от воден пистолет.

Определено вече е модерно да се говори за българо-ромския конфликт.

Само преди 5 години във Франция
изгоряха почти 10 000 автомобила и бяха арестувани около 3000 души. Много страни в Европа пламнаха по подобен начин. Къде "по-успешно", къде не.

Живеем в България. Страна, граничеща със Сърбия
, която също доста скоро преживя едно брутално клане, невиждано за мирните години след Втората Световна война.

И вместо да си вземем поука от бивша Югославия, събитията във Франция и ако щем - от конфликта на Израел и Палестина - ние желаем за себе си и близките си гражданска война? Толкова ли сме късопаметни, наистина?

Честно казано не виждам разлика, дали насилниците над пенсионера в автобуса са роми, футболни фенове или пък неориентирани нацистчета на по 16-18 години.

Защото всичи те са с първосигнална нервна система.

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Не можеш да очакваш от българската нация нещо друго, освен първосигнална реакция! Помисли кои са лошите черти на нашата народопсихология - завист, силно изявени комплекси за малоценност, липса на елементарна обща култура, самочувствие на всезнайко. В България покрай некадърната (но твърде успешна) предизборна кампания на една партия преди няколко години, нашенецът започна да смесва понятията "патриот" и "националист". До такава степен, че в един момент двете думи се превърнаха в синоними, което е абсурдно от всяка гледна точка. И това, че ти имаш акъл в главата и те е страх от един такъв конфликт, не означава, че нацията е узряла достатъчно. Но аз не обвинявам българите, напротив. Честно казано, не мисля, че си живяла в или близо до циганска махала, за да видиш за какво става дума. Циганите (в този случай ще употребявам тази дума като синоним на мръсни, вмирисани и крадливи хора) са просто една сган, която тероризира всички, които живеят около тях. Крещят и реват за своите безценни права, като забравят, че имат и задължения - задължението да плащат данъци, да спазват законите, да не тормозят съседите си, да се образоват(!!!) и т.н. Задължения, които ние с теб спазваме, но те не спазват. Извинявай, ама тогава как да не се ядосвам, след като бачкам като роб от 7 до 19, само за да си плащам шибаните сметки, а тези мръсни копелета по цял ден просят и най-накрая нищо не плащат?! Не ми говори за права на социално слабите, защото това са пълни глупости! Но истината е, че с този дефицит на българското население и с този демографски бум на циганското (което е нормално за едно ниско образовано племе) няма как да не се страхува човек. Едва ли ще се стигне до гражданска война, но проблемите с циганското засега малцинство, но с изглед да стане мнозинство в близките 50-60 години, може да бъде решен само със стабилна държавна политика. Но нашите лидери си затварят очите за тези проблеми и се правят на ударени, защото не знаят какво да предприемат. Те просто насочват вниманието на публиката си към глупости като "Защо били пуснали Маргините" или "Какво иска Русия от нас с тея потоци?" ... Жалка картинка...

    ОтговорИзтриване
  3. Анти съм за гражданската война Ди, но относно другия въпрос, който си засегнала - знаеш ми мнението, а и сме го обсъждали неведнъж май :) ;)

    ОтговорИзтриване