петък, ноември 08, 2013

Намери си сам!

От известно време търся нова работа.

За мнозина , да напуснеш сигурна работа с добро заплащане, която си вършил почти 5 години и можеш да вършиш със затворени очи, ще се стори проява на чиста глупост. Особено по време на криза.

Но, идва един момент, в който човек има нужда от промяна. От "сътресение" в заспалото му и еднообразно ежедневие, за да се почувства отново добре в кожата си.

Любопитното е, че за първи път в живота си се сблъсквам с феноменът, наречен "работодател по време на криза". Както и с държавните институции, като "Агенция по заетостта", в която в прав текст ми казаха: "Оставяме ви сама да си намерите работа, защото знаете, че ние няма как да ви намерим такава!"

О, и обявите за работа са страхотно занимание.

Преди време попаднах на една много интересна такава, в която пишеше:
"Образование - не е необходимо. Колкото по-малко обременяваща информация знаете - толкова по-добре! Но, отлично владеене на английски и руски е задължително"

Оксиморон, а?!

Оказа се, че обявите за работа са още по-голяма загуба на време, в сравнение с висенето по коридорите на Бюрото по труда и НОИ.

Примери като горния са често явление и направо ще ви се завие свят, като видите изискванията. HR-рите в тази страна или са крайно самозабравили се или са толкова заблудени, че е редно да ги изпратим всички с еднопосочен билет до Марс. 

Вчера, например, имах среща точно с една такава персона. Известен новинарски сайт си  търси "редактор". По-просто казано - търси човек, който бързо и сравнително грамотно да качва колкото се може повече новини от всякакъв вид.

Не съм се занимавала със "сериозни" новини от години, но реших да опитам - нямам какво да губя. Когато ме попитаха дали следя "новините" и дали се чувствам подготвена да работя нещо такова - отговорих: "Имам някаква обща култура", на което съществото отсреща изпръхтя като задавена кобила.

Дадоха ми и задача: Да гледам сутрешния блок на bTV и да извадя "новина" от интервютата им.

Е, тази сутрин влязох във VIP-а, както се казва:

Едвин Сугарев и Николай Колев - Босия. Джакпот!
Не, че не си изпълних задачата. Напротив. Но го направих с нежелание и омерзение. По тази причина се принудих да напиша следното:

"Да стана в 6 часа, за да гледам предимно рекламите в сутрешния блок на bTV и демагогските изказвания на позабравени "дисиденти", като Николай Колев - Босия, е преживяване, което никога няма да забравя. 

За съжаление не смятам, че това е работата, която ще ме вдъхновява ежедневно и ще ме кара да работя с желание. За това си позволявам да бъда максимално искрена - не съм най-подходящия човек за тази работа. 

Надявам се по този начин да спестя време както на вас, така и на мен самата. 

Желая успех в намирането на редактор за сайта ви.
Хубав ден! "
И така! Търсенето продължава!