вторник, юли 30, 2013

Речник на мъжките думи предназначен за жени

Този пост е вдъхновен от полемика, повдигната по-рано в Twitter. Няколко фини дами протестираха, че в даден офис, мъжката половина от офиса се обърнала към една от жените, работеща с тях, с цветущото "куре".

За да няма недоразумения, и за да не се разделят влюбените заради едното "куре", реших да напиша кратък речник на мъжките думи, които по една или друга причина жените не приемат добре. Когато разберат смисъла, влаган от мъжете, може и да започнат да гледат с друго око на тези думи.

Започвам логично с "Куре":

Куре - обръщение, което мъжете ползват към най-близките си. Думата е титла за дълбоко уважаван човек. Вероятността това обръщение да се използва по адрес на жена е много малка. Но когато това се случва, то идва да покаже, че тази жена е най-уважаваната жена, която мъжете, наричащи я така, познават, а тя от своя страна издълбоко познава мъжкия жаргон. Тези жени понякога остават впечатление на грубовати, ползващи цветущи псувни и дебелашки хумор дами, но мъжете, които се обръщат към тях с "куре" знаят, че въпросните дами  имат сериозни качества, в това число и навика да вадят с голи ръце горещите кестени заради тях.

Копеле - Макар буквално тази дума да има съвсем друг смисъл, то в ежедневния речник на мъжете "копеле" означава нещо от рода на "мила" (в женски еквивалент). Използва се, когато искате да се обърнете към някого (който не ви е съвсем близък) по любезен или неутрален начин. Както "куре", така и "копеле" рядко се ползва за обръщение към жена, но когато то се ползва за представителка на нежния пол, то тя определено е специална за мъжът, който се обръща към нея по този начин. Обикновено тези жени познават на добро ниво мъжките закачки, но все пак - не толкова както при "куре".

Пич - Това е най-неутралната форма на обръщение, която се ползва за всичко и навсякъде. Може да се ползва както за близък приятел, така и за напълно непознат човек. Ако "пич" се използва за жена, то това означава, че дамата разбира на базово ниво мъжкия жаргон, но проявява любопитство и със сигурност може да достигне нива като "Копеле" или "Куре".

Готова съм да помогна и с още думи, но сега времето ми е ограничено. Трябва да сготвя вечеря, да изведа кучето на разходка, а по-късно да си лакирам ноктите. А единствения начин маникюра ми да остане невредим, докато съхне, е да играя Dota 2 с младежите от групата.

И за да не кажете, че съм с лош маниер (за жена) искам да ви кажа, че винаги, когато някой от тях се оригне звучно по skype му казвам "наздраве".

п.с. По искане на @i_venelin   добавям още една дума с неговото виждане за влагания смисъл: 
Брат - Ако мъж се обърне с "брат" към жена, то това означава, че той й има по-голямо доверие, отколкото на който и да било от приятелите му мъже.