четвъртък, април 14, 2011

Рецепта: Безгръбначен петел с картофи!


Като истински ценител на кулинарното изкуство и върл противник на фюжън кухнята, в която само цапат чиниите, реших да почерпя вдъхновение от двете крилати фрази на Премиера и Председателя на НС и да забъркам набързо една добра българска манджа, за да заситя празните търбуси на народа, който се насити на зрелища, ама хляба му малко така... не точно по БДС.

Та, значи:

Взимате отгледаните на терасата картофи, обелвате ги, измивате ги и ги бухате в старата тенджера да се варят.

През това време подмамвате безгръбначния петел, режете му главата, изчаквате го да се натича добре пред блока (всички знаете, че петлите тичат най-бързо, когато им се отреже главата), оскубвате, пърлите и след това и него слагате да се вари. Щото то петлите имат склонността да са стари и макар и да са безгръбначни - месото им не е крехко и си требе добре да се поизвари.

В двете тенджери добавяте съответно: сол в картофите, чер пипер в петела. В последния може да хвърлите също сол и чубрица.

Като се изварят хубаво двете благинки - мятате ги в гювеча за Новогодишната капама и печете на тих огън поне 2 часа.

От бульона, дето се е варил безгръбначния петел, може да се ползва и за бобеца на следващия ден.

Останалото е хляб със стандарт "България", люта домашнярка и централните новини на bTV.

Да ви е сладко!

p.s. За малко да забравя. Оказа се, че стария соц-виц за партизаните, кашкавала, маслото и липсата на хляб е чистата истина.

4 коментара:

 1. Като ти прочетох заглавието си помислих, че си решила да сготвиш министър председателят ни, но уви - рецептата е за друго :)

  ОтговорИзтриване
 2. Старите петли увират най-добре в тенджера под налягане. :) Премиерът ни гласи и едно "Белене", за да ни подсигури и с тенджерата. :Р Ми пълно обслужване, какво... После и деца може да ни направи.

  ОтговорИзтриване
 3. Рецептата е супер. А пърленето с Белене ни предстои. Вече ни обезглавиха с акцизите и някои "скрити" данъци. Та за това сега тичаме безлави. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Че и безгръбначни, мамка му :(

  ОтговорИзтриване