петък, май 18, 2012

Thank You for Smoking!

От 1 юни 2012 г. България въвежда забрана за пушене на закрити и не-съвсем закрити обществени места. В парламента се изприказваха куп глупости по повод приемането на забраната, а по форуми и блогове - още повече.

Като пушач и бивш непушач, аз съм лично заинтересована от тази мярка, макар да заставам твърдо зад идеята, че е редно да има определени места за пушене. 

За "пушенето в лицето":

Като човек, който никога не си е позволявал да издиша цигарен дим в лицето на друг (макар в едни по-стари времена това да беше ясен белег за свалка) аз съм последния човек на планетата, който може да бъде обвинен, че пуши в лицето на околните. Още по-малко право да ме обвиняват в подобни действия имат хора, които никога не са ме виждали лично. И въпреки всичко кастата на непушачите екстремисти групово и в един глас ме обвиниха, че го правя. Което, от своя страна, е откровена клевета и ако бях малко по-чепата - да съм завела дела срещу тях.

За "здравето на околните":

Не съм специалист, но има далеч по-сериозни рискове за здравето на околните, от моите цигари.
- може да ги бутне кола
- може да ги удари ток (ако пипат контакта с мокри пръсти)
- могат да настинат и лекарите да им поставят грешна диагноза
- могат да изядат хамбургер със стара майонеза и три дни да не излязат от тоалетната
- може да се спънат по стълбите и да си счупят някой крайник
- могат да се намажат с лосион за тяло, към който са алергични
- може да ги ужили пчела
- може
- може
- може
Има толкова много и все реални възможности за "здравето на околните", че ми се струва малко пресилено да се вменява вина на пушачите, че вредят на околните. 

Нима една запалена цигара е по-вредна от газовете на 40-годишен соц камион на нафта?
Нима 100 запалени цигари на едно място са по-вредни от една запалена автомобилна гума? Нима 40 000 запалени цигари на едно място са по-вредни от онова, което до скоро бълваше завода в Кремиковци?

Еми... Май не, нали?

Всъщност една кутия цигари има много по-малко вредни вещества от кутията ви с маргарин, от която всяка сутрин гребвате, за да намажете сандвичите на малките си отрочета, отглеждани в стерилна непушаческа среда.  За моето лично здраве:

Осъзнавам добре рисковете за моето лично здраве. За белите ми дробове, за репродуктивните ми функции, за рака, за сърдечните проблеми и т.н.

Но! До сега не съм видяла едно добре обосновано лекарско мнение, че точно пушенето е виновно за всичко това. Всички казват, че е фактор. Но факторите не са един и два.

По логиката, по която обвиняват пушенето за всички тези страхотии, аз мога да обвиня стреса от задръстванията; висенето пред компютъра; бавната администрация; гадостите, наблъскани в сухите супи, лекарства, козметика, шоколади, енергийни напитки; лошото здравеопазване и дори централните новини на bTV.За деленето на враждуващи лагери:

Българите обичаме да се делим. На русофили и русофоби, на Левски и ЦСКА, на сини и червени, на кучкари и антикучкари, на майки с деца и на не-майки, на пушачи и непушачи. От всеки един от лагерите се ръсят обвинения, че другите са им виновни за мизерията в която всички живеем.

Е, аз ще ви кажа, че комшията ми не е виновен за това, че:
- не ми е чисто вкъщи
- не съм си платила телефона
- нямам BMW
- нямам бира в хладилника
- нямам плазма

За тези неща съм си виновна само аз.

А на който не му е приятен цигарения дим, миризмата на нечие потно тяло в градския транспорт, Златките от телевизора или музиката от Димитровград, то той има пълното право и  реалните възможности да си промени навиците и да ги избягва. 

Аз правя всичко това от години и странното е, че никой за нищо не ми пречи вече. Не е трудно. Трябва само да го пожелаеш.

Мир!2 коментара:

 1. Пушене на обществени места, непушене на обществени места... Какво е точно значението, че не ми е ясно. Всички тези тъпни са направени както каза ти с цел разделение.
  Защо не се хванаха толкова ревностно да коригират здравната система (че ни е много наред милата), или пък да вземат да позакрепят родното образование, че то без извинение отива на ранно обучение за *** и ***... Ами корупцията? А това, че възрастните хора са хипер зле и като си представите ваши баби и дядовци как грубо ровичкат из казаните... Мне това мова може и да не се вижда. Завираш си глвата в пясъка...да не казвам другаде и нищо не чуваш.
  И сега какво стана. Забраниха тИтИнУпУшинИтУ... Разделиха хората на два огромни лагера като единия е доста по-голям от другия (този на пушачите разбира се е по-голям), хвърлиха мръвка между им и ги оставиха да се дъвчат и ръфат като огладнели животини борещи се за насъщния! И оставиха хората всички по-горе изброени от Динка дертове и се хванаха за това...къде и кога да се пуши, къде и кога да не се пуши... Не съм гледал статистики за пушачи и непушачи, но лично моето мнение е, че за съжаление броя на пушачите многкратно надхвърля този на непушачите, но незнайно как толкова време на никой не е правило впечатление, че по кафетата и баровете се пуши... Но ей сега нали мръвката е хвърлена що да не заръфаме другарчето. Тъй като имам известни наблюдения и съм си направил свои собствени проучвания и анализи залагам педесетачка, че до 6 месеца или ще удължат срока отново или просто ще се откажат да проверяват...
  Като до тогава Българина има право на избор - дали да гледа същината и да не се поддава на подобни евтини номера или както почти винаги ще се подаде и ще сръфа довчерашната си дружка, че на видиш ли издиша грубо и недотам перверзно така опасния дим в лицето му (й)...
  ...
  Амин!

  ОтговорИзтриване
 2. Най-после едно свястно нещо да се направи в тази държава! Съжалявам за пушачите,но изобщо не ми се трови с цигарения дим.
  парфюми

  ОтговорИзтриване