четвъртък, февруари 19, 2009

09.05.2007 11:03 - Внимание! Говорит Москва! (или как Ден Победы стана Ден на Европа)

Не, че нещо искам да намекна...
Не е и заради някакви избори, които съвсем не следя.

Искам да отбележа един празник.
Голям празник!
Нека, обаче да започна с последиците. Причината ще я изложа по-късно.

На този ден в Париж френският външен министър Робер Шуман представя предложение за създаване на организирана Европа, неразривно свързана с поддържането на мира. Той прочита пред международните медии декларация (т.нар. Декларация Шуман), с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към Европейска федерация".
Шуман предлага създаване на една наднационална “Европейска институция”, натоварена с управлението на индустрията за въглища и стомана – секторът, който по това време е бил основата на военната мощ.
Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейното производство, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Предложението, обявено от Франция, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност – Европейска общност за въглища и стомана.

Малко по-назад във времето тези страни са били врагове!
Едните са превземали другите за часове, а превзетите... или по-скоро войниците на превзетите, първо са се учили как да кажат с френски акцент „Предавам се” на немски и чак тогава да им показвали как да стрелят.

Но, за новоизлюпените членове на EU, които не са по-единни в различията си днес не е Деня на Победата а е Ден на Европа.

Дали щеше да го има втория ден на същата дата, ако малко по-рано...

На 9 май 1945 г. в Берлин началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел не беше подписал германската капитулация. Адмирал фон Фридебург за военния флот и генерал Щумпф за Луфтвафе също подписват документа, както и съветският маршал Юрий Жуков от името на Сталин и британският маршал Тедър за Айзенхауер. Американският генерал Шпаац и френският генерал Латр слагат подписите си като свидетели.

Още малко по-рано...

Германия напада Съветския съюз. Датата е 22 юни 1941 г. На 13 септември 1942 г. започва битката за Сталинград, която приключва с победа на съветската армия на 2 февруари 1943 г. Разгромът на хитлеристките сили там се смята за преломен момент във войната. На 16 април 1945 г. започва настъплението към Берлин, което слага началото на края на войната.

Сухата и ужасяваща статистика показва:

По време на 6-годишната война, продължила 2193 дни от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г., загиват над 55 милиона души. Милиони умират в лагерите на смъртта на фашистите. Над 25 милиона са загиналите съветски граждани.

Нека да се поклоним пред паметта на всички, които са дали живота си в това безумие и да обещаем, че няма да допуснем това да се случи отново!

С ДНЕМ ПОБЕДЬI!



Няма коментари:

Публикуване на коментар