четвъртък, февруари 19, 2009

03.01.2007 09:38 - EU по български!

Има няколко българи, без които нямаше да съм същата. Не говоря за близките си (защото е ясно, че без тях нямаше да съм толкова голям евро-гамен).
Три са българските имена в литературата, които формираха сарказъма в мен. Не зная как се случи, предвид факта, че те не са от най-саркастичните хора. Напротив. Много са приятни и забавни за четене и горещо ви ги препоръчвам!
Това са:

Чудомир

Валери Петров

и Любен Дилов

Има и дузина чужди автори, които подействаха като катализатори, но хайде – да не се изкарвам толкова начетена, защото на всички е ясно, че не съм!

Защо започвам така ли? Защото подтикната от насадените ми евро-гаменщина и зрънцето сарказам, посадено преди повече от 15 години (което между другото сега се радва на добра среда за развитие и ражда много плодове), съм решила да направя кратък разбор на голямата еуфория около приемането ни в Европейския Съюз по български.

Какво ми направи впечетление малко преди и малко след настъпването на този велик момент?

  1. Успях да събера сицилианската си фамилия на една маса, без това да бъде последвано от спорове и караници! (голямо геройство)
  2. Успях, също така, да проследя до голяма степен 3-те основни новогодишни програми на 3-те „национални” телевизии.

За точка 2. ми е мисълта сега.

Доста притеснително ми е да пиша по нея, но няма как. Иначе няма да ми дава мира до края на 2007-ма, което неминуемо ще доведе (най-малкото) до сериозни проблеми в стомашно-чревния ми тракт.

И така. Как трите ни национални телевизии приеха стаения европеец във всеки един от нас? И как европееца у мен се гърчеше през това време?...

ГРЕШКА No. 1
След направена уговорка между Народно-Националната ни телевизия, BTV и Нова Телевизия, се постига консенсус, новогодишната програма да се снима от телевизията на народа. Т.е. Канал 1.

ГРЕШКА No. 2
Докато на великата сцена, създадена да покаже най-хубавото от България по Канал 1 наблюдавахме вехтите изпълнения на групи като: БТР, Сигнал, Щурците и Формация Студио Балкантон (сиреч: ФСБ), BTV ни предложиха миналогодишния „Смях в Залата”, Кръчмарската безумщина ала Р.К. и някакво подобие на „Модерна Новогодишна Програма” с ВОДЕЩ!!!!! Батко Дони, а Нова Телевизия отваряха кутия след кутия пълни не с левчета, а с много евро-надежди! ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ!

ГРЕШКА No.3
Това тук е моя грешка. Пропуснах да вникна в смисъла на думите изречени от президента.

ГРЕШКА No. 4
Имало едно време много рекламирано светлинно шоу, което така и не разбрах защо толкова рядко виждах от ефира. А дали причината не се крие в ГРЕШКА No. 1?

ГРЕШКА No. 5
Май Канала си го отнесоха най-много днес, но няма как!
Уважаеми новогодишно-кандидат-европейски-сценаристи в Канал 1, как не ви дойде на ум, че старите кадри будят в редовия зрител само съжаление за това, че СЕГА не е като ЕДНО ВРЕМЕ?

ГРЕШКА No. 6
На Нова Телевизия също няма да и се размине:
Безкрайно много обичам предаването Господари на Ефира, но този път ми направи лошо впечатление заигравките тип: „Биг Брадър”. Нещо повече:
ВСИЧКИ ПОМНИМ МЪПЕТ ШОУ!

ГРЕШКА No. 7
Като стана дума за Мъпетите се сещам, че
BTV са ми черни след уникалната кражба от BBC и любимото ми автомобилно шоу Top Gear! В тази връзка – ShowRoom ме подтиска всеки път, когато попадна на него.
Но, да се върна на новогодишната програма на BTV.
Рейтинга е хубаво нещо, но моля ви – с ЧАЛГИЧКА ли трябваше да влезем в Европа?
И как се вписва точно чалгата, след многобройните призиви от ефира за „свобода на невинните ни сестри в Либия”?

Наречете ме евро-скептик, но сега спокойно мога да изрека правдивата наша приказка:
ХУБАВА РАБОТА, АМА БЪЛГАРСКА!

Да ни е честите новата година! Златен клас на нива, по-малко силикон в поп-фолка и по-добри сценаристи за следващото ни приемане в нечий съюз.

Амин!

Няма коментари:

Публикуване на коментар